4 Haziran seçimleri için CHP cephesinde ittifak çalışmaları devam ediyor.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 22 Nisan'da İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'le İstanbul'da bir araya geldi. Akşener ve Kılıçdaroğlu, ittifak ve cumhurbaşkanı adaylarını görüştü. CHP Sözücüsü Bülent Tezcan, görüşmenin planlı olmadığını söyledi.
Görüşmede ayrıca, İYİ Parti'nin seçime girememesi durumunda yapılacaklar da konuşuldu.
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Parti Sözcüsü Bülent Tezcan ve partililerle birlikte yaptığı basın toplantısında, CHP'den 15 vekilin Kemal Kılıçdaroğlu'nun isteğiyle istifa ederek İYİ Parti'ye geçtiğini duyurdu.
CHP'den istifa eden milletvekilleri:
Burcu Köksal, Mustafa Tuncer, Nihat Yeşil, Hüseyin Yıldız, Ahmet Akın, Mehmet Göker, Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Erkan Aydın, Tufan Köse, Okan Gaytancıoğlu, Tacettin Bayır, Çetin Arık, Fatma Kaplan Hürriyet, Ömer Fethi Gürer, Ünal Demirtaş.
İYİ Parti seçimle katılabilecek
Bir siyasi partinin Meclis'te grup oluşturabilmesi için en az 20 milletvekili tarafından temsil edilmesi gerekiyor. Meclis'te 5 milletvekili bulunan İYİ Parti, CHP'li 15 milletvekilinin partilerine katılımıyla 20 milletvekili sayısına ulaşıyor.
Siyasi Partiler Kanunu'ndaki "siyasi partilerin seçimlere katılması" başlıklı maddeye göre, "partilerin seçimlere katılabilmesi için illerin en az yarısında oy verme gününden en az 6 ay evvel teşkilatlarını kurması ve büyük kongrelerini yapması veya TBMM'de grubu bulunması" hükmü, Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'da da yer alıyor. İYİ Parti, yeterli sayıya ulaşarak "TBMM'de grubu bulunması" hükmünü yerine getirmiş oluyor.
İYİ Parti, Meclis'te grup kurduğu için, TBMM İçtüzüğü'nde belirlenen Grup Toplantısı düzenleme, Başkanlık Divanı ile ihtisas komisyonlarında temsil edilme ve TBMM Genel Kurulu'nda Grup adına konuşma haklarını da elde ediyor.
Seçime katılıp katılamayacağı tartışmaları
İYİ Parti'nin 1 Nisan'da yapılan 1. Olağanüstü Kurultayı'na tek aday olarak katılan Meral Akşener, genel başkanlığa seçilmişti.
İYİ Parti sözcüleri, 1. Kongresi'ni 10 Aralık 2017 tarihinde yaptığını, 1 Nisan'da yapılanın ise Olağanüstü Kurultay olduğunu yani 6 aylık sürecin 10 Aralık 2017’de başladığını belirtmiş, 24 Haziran seçimine katılabileceklerini aktarmıştı.
İYİ Parti'nin seçime katılamayacağını savunanlar ise, partinin Olağanüstü Kurultayı'nın 1 Nisan'da yapıldığını, sürecin de bu tarihten itibaren başlatılması gerektiğini ve böylece İYİ Parti'nin seçime katılamayacağını belirtmişti.
İKİNCİ GÜNEŞ MOTEL VAKASI
AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, "1978'de de Güneş Motel olayı CHP'nin sonunu getirmişti" dedi.
CHP-İYİ Parti işbirliğine Güneş Motel benzetmesi yapan bir diğer isim de AK Parti Sözcüsü Mahir Ünal'dı.
"Yine gizli kapaklı görüşmeler ve transferler… O yüzden farklı bir Güneş Motel durumu bu."
MHP cephesinden de Güneş Motel yorumu geldi. MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, 15 CHP'li milletvekilinin İYİ Parti'ye geçmesiyle ilgili şunları söyledi:
"CHP’den 15 vekilin istifa ettirilmesi siyasetin yüz karası Güneş Motel olayının yeni bir versiyonudur."
Güneş Motel olayı
5 Haziran 1977 yılında yapılan genel seçimden CHP galibiyetle çıkmıştı ancak, Meclis'te kazandığı 213 sandalye tek başına iktidar olmasına yetmiyordu.
Bunun üzerine Adalet Partisi lideri Süleyman Demirel, Milli Selamet Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi'nin katılımıyla II. Milliyetçi Cephe hükümetini kurdu.
Ecevit, 12 AP vekiliyle görüştü
Fakat yerel seçimleri CHP kazanınca dengeler değişmeye başladı. Bu fırsattan yararlanmak isteyen CHP, AP'den istifa edenlerle temas kurmaya başladı.
Gizli görüşmeler sızdı
Ecevit ile 12 eski AP'li arasındaki görüşmelerin ilki 22 Aralık tarihinde Darıca'ya bağlı Bayramoğlu'nda bir otelde gerçekleştirildi.
Ancak görüşmelerin gizli tutulmasına rağmen basına sızması üzerine görüşmeler Florya'daki Güneş Moteller'de yapıldı.
Hükümet düştü
Ecevit 11 bağımsız milletvekiline, kuracağı hükümete destek karşılığında bakanlık önerdi, 10'u kabul etti.
CHP'nin gensorusu ile hükümet devrildi.
Kaynak: TRT Haber