"Yahudilerin Mısır'daki esaretten kurtulup hürriyete kavuşmalarını temsil eden Pesah-Hamursuz Bayramı'nı en içten duygularımla kutluyorum" diyen Yıldırım, şunları kaydetti:
"Ülkemizin ekonomik, ticari, bilimsel ve kültürel açıdan gelişmesine önemli katkıları bulunan Musevi vatandaşlarımız, yüzyıllardan bu yana toplumumuzun asli unsurlarındandır. Tarih boyunca çoğulcu devlet ve toplum anlayışını muhafaza etmiş bir millet olarak, yüzyıllardır dostça ve bir arada yaşadığımız Musevi vatandaşlarımızın inanç ve kültürlerini özgürce yaşayabilmelerine büyük önem veriyoruz. Hamursuz Bayramı'nın bütün insanlığa barış ve huzur getirmesini dilerken, vatandaşlarımıza en içten sevgilerimi sunuyorum."
Kaynak: İZCİYİMNET-TRT HABER -AA
HAMURSUZ BAYRAMI
a.) Matsa: Hem köleliği hem de özgürlüğü temsil eder. Atalarımızın Mısır’da ağır işlerde çalıştırıldıkları zaman kendilerine hamurun mayalanması için bile zaman tanınmazdı. Bu yüzden ekmekler mayalanmamış halde pişirilirdi. Mısır’dan çıkış da çok hızlı olduğundan hamurun mayalanmasına vakit olmamıştı. Bu yüzde Hamursuz – matsa, hem köleliği hem de özgürlüğü temsil eder.
b.)Maror – Acı otlar: Geçmişte Atalarımızın yaşadığı acı olayları temsil eder.
c.) Karpas – Kereviz yaprağı: Seder’in başında, Atalarımızın ağlayışlarını hatırlamak için gözyaşlarını simgeleyen sirkeye batırılarak yenir.
d.)Haroset: Siyah kuru üzüm veya elma, hurma, tarçın karışımı ile hazırlanan bir tatlı bir karışımdır. Görüntü olarak çamura benzer ve kölelik yıllarında çamur içinde çalışmak zorunda kalan Yahudileri ve yaptıkları inşaat harcını hatırlatır.
e.)Zeroa – Yanmış kuzu kolu: Kudüs’teki eski tapınak Bet-Amikdaş’da yapılan eski kurbanların anısına yapılır.
KAYNAK: ŞALOM GAZETESİ