• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/izciyim_net@izciyim.net
  • https://twitter.com/izciyimnet
  • https://www.instagram.com/izciyim_net/
SAAT
TAKVİM
HAVA DURUMU
DÖVİZ BİLGİLERİ
AlışSatış
Dolar35.556635.6991
Euro37.084937.2335
ZİYARET BİLGİLERİ
Aktif Ziyaretçi35
Bugün Toplam163
Toplam Ziyaret126074

 

              İZCİYİM  NET             

HERŞEYDEN BİR HABER

         Youtube   Tumblr    Blogger     Pinterest     Linkedin  

 

HASTALIK HASTASIMIYIZ

İLACA 25 MİLYAR TL

HASTAYIM DENİR DOKTORA GİDİLİR VEYA ECZANEDEN BİR İLAÇ ALINIR. SONRA İLAÇLARIN PRESPEKTÜSLERİ OKUNUR. VEYA GOGLE DAN BAKILIR. " AA BUNUN ŞU ZARARI VARMIŞ DENİR KULLANILMAZ VEYA BİR İKİ KULLANILIR İHMAL EDİLİR. SONRA ÖMRÜ DOLMUŞ DENİR ATILIR VEYA KUTULARI KAYBOLUR PRESPEKTÜSLERİ KAYBOLUR İLAÇ ÜZERİNDEKİ YAZILAR KAYBOLUR " AA BU NE İÇİNDİ DENİR ATILIR. BU 25 MİLYAR TL'NİN EN AZ YARISI SANIRIM BÖYLE ÇÖPE GİTMİŞTİR. EKMEĞİ ATARIZ, SEBZEYİ ATARIZ, İLACI ATARIZ, HER LAMBAYI YAKARIZ, SUYU ALABİLDİĞİNE KULLANIRIZ SONRASI ....

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın bütçesinden bu yıl 54 milyar 442 milyon 431 bin lira ödenek alan kurumun, giderleri arasında ilaç ödemeleri önemli yer tutuyor.

İlaç için 2014 yılında 17 milyar 388 milyon lira, 2015 yılında 18 milyar 895 milyon lira, 2016 yılında 21 milyar 374 milyon lira geri ödeme yapan SGK'nin kasasından, geçen yıl tüketilen yaklaşık 2 milyar kutu ilaca karşılık da 25 milyar 166 milyon lira çıktı.

Söz konusu ödemeyle Türkiye, yaklaşık 1,10 trilyon dolar büyüklüğe sahip dünya ilaç pazarında Avustralya, Kore ve Rusya gibi ülkelerle birlikte üst sıralarda yer aldı.

Her 100 reçeteden 29'unda antibiyotik var

Tüketilen ilaçlar arasında diyabet, sindirim sistemi ve ağız sağlığıyla ilgili olanlar ilk sırada yer alırken, bunları kanser ilaçlarını da kapsayan antineoplastik ve immünomodülatörler ile antibiyotikleri de kapsayan sistemik antienfektif gruptakiler izledi.

Geçmiş yıllarda her 100 reçetenin 35'inde görülen antibiyotikler, yürütülen Akılcı Antibiyotik Kullanımı Kampanyası ve bilinçlendirme çalışmalarının etkisiyle 29 reçeteye kadar düştü.

Bilinçsiz kullanım hem sağlığa hem bütçeye zarar

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de yanlış ve gereksiz ilaç kullanımı halk sağlığını etkileyen ciddi sorunlar arasında bulunuyor.

Akılcı olmayan ilaç kullanımı, hastaların tedaviye uyum sağlamasının azalmasına, ilaç etkileşimlerine, bazı ilaçlara karşı direnç gelişmesine, hastalıkların tekrarlamasına ya da uzamasına, istenmeyen etki görülme sıklığının artmasına ve tedavi maliyetlerinin yükselmesine yol açabiliyor.

Antibiyotiklerin ateş düşürmediğini, ağrı dindirmediğini, virüslere bağlı enfeksiyonları tedavi etmediğini özellikle belirten uzmanlar, yaygın ve yanlış kullanılması halinde bu ilaçların esas etki beklenilen bakterilerin sebep olduğu enfeksiyonların tedavisinde bile faydalı olamayacak hale geldiğine dikkat çekiyor.

Kaynak: TRT HABER (AA)


515 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın