• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/izciyim_net@izciyim.net
  • https://twitter.com/izciyimnet
  • https://www.instagram.com/izciyim_net/
SAAT
TAKVİM
HAVA DURUMU
DÖVİZ BİLGİLERİ
AlışSatış
Dolar35.556635.6991
Euro37.084937.2335
ZİYARET BİLGİLERİ
Aktif Ziyaretçi18
Bugün Toplam191
Toplam Ziyaret126102

 

              İZCİYİM  NET             

HERŞEYDEN BİR HABER

         Youtube   Tumblr    Blogger     Pinterest     Linkedin  

 

SOLUCAN GÜBRESİ ÜRETİMİ

ÇİTFÇİNİN UMUDU

Erzincan'da kuraklıktan şikayetçi çiftçilerin sorununa çözüm olmak için Çukurkuyu beldesine tesis kuran girişimci Tayfun Kaya, toprakta su tutma, mahsulde verim artırma özelliği olan solucan gübresiyle tüketicinin talebini karşılamaya çalışıyor.Tesis sahibi Kaya yaptığı açıklamada, 300 bin liralık yatırımla tesisi kurduklarını söyledi.Erzincan ve çevresinde yıllık yaklaşık 250 ton civarında organik gübre üretimi sağlayacak sistem oluşturduklarını ifade eden Kaya, şöyle konuştu:Solucan gübresine inanılmaz derecede talep oldu, taleplere yetişemiyoruz. Çiftçilerimiz emeklerinin karşılığını daha verimli alsınlar ve yaşanan kuraklıktan dolayı mağdur olmasın diye solucan gübresi üretimine başladık. Mevcut talepler doğrultusunda 2-3 aylık üretim kotamızı doldurduk. Bu ilgi ve alakadan dolayı yakın zamanda yaptığımız yatırımı iki katına çıkardık. Solucan gübresi tarım arazisinde su ihtiyacını en aza indirgediği ve iki kat fazla verim sağladığı için çiftçilerimiz gübreye yoğun bir talep gösteriyor. Amacımız bütün çiftçilerimizin ihtiyacına cevap verebilmek.

Firmanın teknik danışmanı çevre mühendisi Ayhan Coşkun ise 6 yıldır solucanlar üzerinde inceleme yaptığını anlattı. Doğu Anadolu Bölgesi'nde böyle bir tesisin kurulması fikrini yatırımcı Kaya'ya kendisinin verdiğini aktaran Coşkun, şunları söyledi:Solucan gübresini tercih etmemizin sebebi özellikle Doğu Anadolu'da böyle bir yatırımın olmaması. Aynı zamanda Doğu Anadolu'da yoğun kuraklığın olması ve bu kuraklık sonucunda çiftçilerin düştüğü karamsarlığa çözüm olmak için isminden de anlaşacağı gibi Çözüm Solucan Gübre Tesisi'ni devreye soktuk.Solucan gübresi süngerimsi yapıya sahip olduğundan bünyesinde suyu daha fazla tutar ve buharlaşmayı engeller. Bünyesinde tutuğu suyu bitki köküne ihtiyacı kadar vermektedir. Solucan gübresi, buharlaşmayı önlemesi ve nemli kalan toprağın su ihtiyacını ciddi oranda azalması nedeniyle çiftçilerce tercih ediliyor.Diyarbakır'da özellikle karpuz yetiştiricilerinin üretimlerinin tamamını solucan gübresi ile yaptığına işaret eden Coşkun, geçen yıl mahsullerde karpuz ağırlıklarının ortalamasının yüksek olmasının girişimcileri umutlandırdığını kaydetti.



Coşkun, sözlerine şöyle devam etti:"Özellikle Doğu Anadolu'da pancar, fasulye, buğday gibi ürünlerde ciddi denemeler yapıldı. Bu ürünlerdeki denemelerde yüzde 40 ve 50 oranında ürün artışı olduğu gözlendi. Gelen talebi karşılayabilmek için tam kapasite üretimimiz devam etmektedir."
274 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın